Празник в очакване на Рождество

.

Празниците, дълбоко свързани с характера на сезона, обновяват нашето съзнание за ритмичните промени в хода на годината и подхранват връзката на детето със света, в който то расте и с който се учи да се свързва.

За нас – възрастните, понякога може да бъде истински трудно да подготвим празник, подходящ за дете, защото често забравяме какво се случва в рамките на годишния кръговрат по време на празниците, когато така охотно си почиваме от работното ежедневие. Какво празнуваме самите ние всъщност и как да бъдем истинни в това, което подготвяме за детския празник? Лесно е – трябва просто да си помислим какво се случва в тази част на годината, във времето на Рождество. Достатъчно е да си спомним – през декември е най-тъмната част на годината, най-тъмният ден в годината, след който се възражда наново слънчевото надмощие и денят започва да расте. Това е времето, в което човекът изживява също една своеобразна тъмнина, защото се обръща много по-силно навътре към себе си, прави своята равносметка, залага нови зародиши за бъдещето. Точно като плодородната земя, която в студа се е обърнала изцяло към себе си, пази семената в себе си и изглежда застинала и лишена от живот, ала чака светлите дни от годината, за да оплоди грижовно опазените семена и да им даде сили за растеж и развитие.

Времето между ноември и февруари може да бъде изпълнено с много малки празници, свързани с топлината и светлината, с вътрешните им аспекти на доброта и сила за добри и благородни дела. И най-важното – с вълшебства, свързани със светлината, добротата и благородството, които да поддържат детското благоговение живо. Вълшебства във времето на дългото очакване …

Подаряваме ви моменти от днешния малък празник за деца в очакване на Рождество – притихнали за приказка, със светлина и с топъл цитрусов аромат.

Светло Рождество, приятели!

 

 

 

Баба Зима пак размята
белия кожух.
Ний се стелим по земята
леки като пух.

Припев:
Над къщички и дворчета,
край светлите прозорчета
летим, летим и се въртим,
децата веселим!

Ставайте, дечица малки,
ставайте от сън!
Чакат ви игри, пързалки,
тичайте навън!

Припев:
Над къщички и дворчета,
край светлите прозорчета
летим, летим и се въртим,
децата веселим!

Tags: , ,