В България

 

У нас през 2007 г. беше открита и започна да развива дейността си първата валдорфска детска градина, а от учебната 2011/2012 г. отвори врати и първото българско начално валдорфско училище.  През 2013 г. заработи и втората в гр. София детска градина – „Слънчова премяна“. За тях можете да научите повече на:

ДГ „Златно зрънце“, гр. София:  http://zlatno-zrantse.bg
ДГ „Слънчова премяна“, гр. София: http://www.slanchova-premyana.bg

НУ „Проф. Николай Райнов“, гр. София:  http://www.waldorf.bg

В град Стара Загора развива дейност и работи ателие „Слънчогледи“: http://valdorfsz.wordpress.com/лятно-ателие-слънчогледи/

За целта от 2002 г. Сдружение „Приятели на Валдорфската педагогика“, гр. София, осигурява различни дейности по популяризиране на Валдорфската педагогика чрез реклама, медии и печатни материали, обучение на валдорфски учители и родители, двуседмична лятна занималня,  съботно-неделни игрови групи и др.

В България към днешна дата са активни и инициативите за валдорфска педагогика, детски градини и училища във Варна, Стара Загора и Пловдив. Резултат от инициативата във Варна е Сдружение „Валдорфска педагогика за деца, родители и учители“, гр. Варна. И трите инициативи са насочени към дейности по популяризиране на Валдорфската педагогика и нейните принципи и създаване на валдорфски детски градини и училища.

Изцяло в услуга на Валдорфската педагогика в България и за да осигури подготвени педагози за инициативите във Варна, Стара Загора и Пловдив, както и за други градове от страната, след поредица по-малки инициативи Сдружение „Валдорфска педагогика за деца, родители и учители“, Варна, инициира в партньотство с Педагогически колеж Хеликон, Цайст, Холандия, 4-годишно обучение за учители, стартиращо през октромври 2012 г. Обучението ще обедини в общи учебни и практически усилия преподаватели от различни градове в страната – Варна, Стара Загора, Пловдив, Елена, Троян, Русе, Асеновград, Смолян и София.